Pages

December 08, 2008

FRA-lagen: Sverige som övervakningssamhälle

Due to the fact I am writing a major test in Swedish next week and need practice writing for the essay section I am doing today's blog in Swedish along with an English translation which can be found directly below the Swedish version. As I am writing in a foreign language the content is simpler than a normal “Blog Journalist” blog and concerns an issue that is currently being discussed in Sweden, but one that has international consequences. I hope our English readers excuse these simplicities for this week and enjoy trying to understand the Swedish translation!

FRA-lagen

Sverige tycks som om det kommer att vara det strängaste landet i västvärlden när det gäller övervakning av elektronisk kommunikation. Den första januari 2009 en ny lag träder i kraft vilken har fått det informella namnet “FRA-lagen.”

FRA är en förkortning för försvarets radioanstalt, den myndigheten som kommer att hantera signalspaningen som legitimas av den nya lagen.

Lagen är mer en verksamhet som kommer att påverka flera lagar. FRA-lagen innebär att viss trädbunden kommunikation kan övervakas. Innan var det bara radiosignaler som kunde övervakas. Lagen kommer också att förändra sättet att personuppgifter behandlas.

Å andra sidan finns det stränga regler att FRA måsta följa för att använda signalspaning. Bland dessa regler är att FRA måste söka tillstånd för all signalspaning och de ska enbart få tillgång med dömstolens tillåtelse. Dessutom får de bara signalspana på trafik som passerar Sveriges gränser dvs. de får inte avlyssna når båda avsändaren och mottagaren finns i Sverige.

FRA-lagen är ett försök för att minska risken för utländskt hot och terrorism i Sverige. Lagen har mötts med mycket motstånd bland politiker samt vanliga svenskar för att lagen bryter mot deras personliga integriteten. Det finns många som är oroliga att denna lag bara är ett steg mot ett övervakningssamhälle inte olikt det som finns i George Orwells berömda roman 1984. Vissa kritiker kallar även lagen för “Lag 1984.”

Personligen har jag blandade känslor kring detta. Å ena sidan är det alltid bra att vara försiktig när det gäller terrorism särskilt i dagens läge. Å andra sidan är Sverige benägen att vara för försiktig. Klart att terrorism är en verklighet men varifrån kommer hoten just nu egentligen? Terroristattacker är väldigt ovanliga i Sverige och det verkar osannolikt att den trenden kommer att förändras.

Dessutom inskränkar FRA-lagen på den personligafriheten. Det är en mänsklig rättighet att tänka och säga vad man vill utan att ha någon som lyssnar på sig. Problemet är att den här lagen kommer förmodligen inte att användas på det sätt som ansågs och möjligheten för missbruk är stor. Sannolikheten att FRA kommer att hitta terrorister är låg och denna lag skulle kunna skapa en känsla av mistro och misstänksamhet i det svenska samhället. FRA-lagen skulle också kunna försämra förhållandet mellan Sverige och andra länder som inte håller av lagen och även väcka främlingsfientlighet för att lagen är baserad på misstro mot främlingar.

Avslutningsvis anser jag att FRA-lagen inte är lika farlig som många kritiker tycker men däremot är den tämligen onödvändig.

No comments: